Wednesday, May 8, 2013

Kepala butoh punya cadangan

Aku highlightkan satu je tulisan GAP sebab aku setuju sangat pendapat paling bangang dari seorang menteri. Ingat umno ni bangsat sangatkah. Bekas menteri otak kat lutut. Woii bangang, selagi Dap tidak berkuasa selagi itulah dia akan lawan dengan umno. 
Tan Sri Zainuddin Maidin
orang macam inilah yg menyebabkan umno lemah, otat kat lutut
kepala butoh punya cadangan.
apa motif ajak dap masuk BN ?
DAP adalah parti lahanat, hina islam dan melayu.
lagi nak ajak parti pukimak masuk BN !
inilah stail gampang politik BN.
yang setia DILUPAKAN, YANG HINA MENCACI DIAJAK KAWAN !

inilah politik sial . MCA tengah susah kita tinggalkan. jangan jadi bangsat la lupa jasa MCA. dorang pernah tolong umno masa pru 1999.. APA DAH LUPA JASA KAWAN KE MAIDIN !

mca kena dengan dap. mca tengah susah. oohh masa susah lupa kawan la... ini macam punya stail BN boleh mampos cepat !

sekarang lu ajak dap masuk BN. apa punya semangat cibai lu ada ni maidin !?
BN kalau setuju ide pukimak ni. AKU SERANG LU ORANG !
KUALA LUMPUR - Bekas Menteri Penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin hari ini menyarankan DAP supaya menyertai Barisan Nasional (BN) bagi memastikan kerajaan Malaysia diwakili kaum Cina.

Katanya langkah itu memang sukar diterima oleh DAP dan BN serta penyokong masing-masing tetapi perlu dilakukan demi keharmonian dan kestabilan politik negara.

"Memang sukar untuk DAP menawarkan diri dan sukar juga untuk kerajaan BN menerimanya, tetapi hal ini harus dilihat dari segi hasrat Datuk Seri Najib Tun Razak untuk melangkah ke arah national reconciliation setelah negara dilanda Tsunami Cina yang mencedera parahkan nilai kejatian diri Malaysia," katanya dalam blognya Zamkata.

Katanya orang Cina yang kini berada dalam euphoria kemenangan belum dapat kesakitannya (tidak diwakili dalam kerajaan), tetapi dalam jangka masa yang tidak panjang, mereka akan menyedari kesilapan besar yang telah dilakukan (menolak BN enbloc).

BN memenangi 133 kerusi, pakatan rakyat 89 dalam pilihan raya umum ke-13 Ahad lalu. Najib mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri di hadapan Yang di-Pertuan Agong Isnin lalu dengan ketiadaan wakil kaum Cina dalam kabinetnya yang bakal dibentuk.

Ini kerana pucuk pimpinan MCA, yang memenangi tujuh daripada 37 kerusi ditandingi parti komponen BN itu, memutuskan tidak mahu menganggotai jemaah menteri baharu Najib.

Sebuah lagi parti dominan kaum Cina dalam BN, Gerakan juga ditolak pengundi Cina dengan hanya memenangi satu kerusi Dewan Rakyat.

Zainuddin berkata: "Masyarakat Cina yang mengharapkan penghapusan kerajaan dominan Melayu BN telah dihadiahkan oleh DAP dengan sebuah kerajaan tanpa orang Cina."

Justeru DAP sedang menghadapi tekanan amat berat daripada masyarakat Cina yang kecewa untuk mendapat perubahan kerajaan seperti yang diyakinkan kepada mereka oleh penasihatnya, Lim Kit Siang, dan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, katanya.

"Maka itu kita dapat melihat keadaan mereka berdua seperti cacing kepanasan setelah mencapai kemenangan besar yang tidak mencecah Putrajaya.
Katanya jalan terbuka bagi DAP untuk menenangkan kemarahan masyarakat Cina kepadanya ialah dengan menawarkan penyertaan DAP dalam kerajaan, kerana ia parti yang mewakili orang Cina Malaysia sekarang yang terbukti dengan keupayaannya mendapat 38 kerusi berbanding MCA hanya 7 kerusi. gap

No comments:

Post a Comment