Monday, May 5, 2014

Tidak semua benda boleh disamakan.

Dimitriy Mirovsky Gudwara Sikh..... MAU GADOH KA KLEM REKAAN ni???..... Melayu oh Melayu.... Sekular sangat sampai melarat jadi golongan munafeq...... hihii.....


Lagi rekaan berkubah Kristian ortodox.... ni kat estonia..... amacam?.... Masih ANGKUH lagi ke MELAYU?..... Lupa Tuhan lupa AGAMA..... Semata kecoh pasal rekaan kubah ni?.... SAmpai nak gaduh ngan bangsa lain?..... hihii.....

Komen: Ada betulnya apa yang dia ini katakan. Melayu terlalu sensetif sampai kubah atau binaan seperti masjid menjadi isu.


Ada juga terfikir benda yang sama tetapi pandangan aku lebih condong kepada motif. Kenapa bangunan utama tidak berkubah seperti masjid.?


Ini senibina cina. Tak salah membina masjid menggunakan senibina cina atau eropah. Malah di Bandar Baru Bangi ada sebuah rumah teres dijadikan surau. Orang tak bising pun.

Semua bangunan boleh dijadikan surau. Di bangunan aku stor diubah menjadi surau. Maksudnya tak perlu kubah sebagai simbol.

Ada masjid seperti gereja atau sebaliknya sebelum merdeka. Zaman british... aduhai... ilmu kan berkembang. Takan kita nak kembali ke zaman batu.


Tak semua benda boleh disamakan dengan negara luar. Di Indonesia boleh kahwin campur, boleh murtad. Mutaah pun ada. Kita nak tiru ke.? Nak samakan budaya eropah dengan melayu.?

Apapun, kalau semua bangunan berkubah, ia tidak menjadi isu. Tapi kalau toilet menyerupai surau atau masjid, tak boleh la.

Hakikatnya mungkin aku tergolong dalam orang yang memberatkan perkara remeh.

No comments:

Post a Comment