Sunday, May 12, 2013

Tidak zuhud tetapi disanjung


MOM ada menceritakan sedikit misi-misi Malaysia di luar tabir yang dipelopori oleh Tun. Mungkin kerana Shahpaskal mengetahui Mahathir sering menjadi jeneral Islam maka beliau seperti pro umno sedikit. Aku pernah msg dia dan dia menafikan dia pro umno. Dia hanya berkata benar dan tiada kaitan dengan politik.
Orang kita membanggakan pemimpin makan nasi lemak bungkus atau mengambil wudhuk di tepi sungai. Dalam Islam, kesederhanaan itu perlu untuk mengelakkan elemen pembaziran tetapi jika kita berfikiran nasi lemak itu lambang zuhud itu tidak betul. Pengertian Islam dan sunnah Nabi perlu difahami secara mendalam agar Islam sesuai sepanjang zaman.
Islam tidak menggalakkan umatnya miskin kerana kemiskinan itu akan menjadikan Islam lemah dan akan di injak-injak oleh agama lain. Lihat bagaimana negara Islam lemah samada kerana kemunduran atau perpecahan diantara satu sama lain.
Kita kena membina ummah untuk menjadikan Islam itu sebagai tamadun yang disegani seperti tamadun Islam yang lepas dimana teknologi sekarang adalah warisan tamadun Islam yang lepas. Bila disaran berbahasa inggeris, sebahagian rakyat telah menolak gesaan itu walhal orang eropah sanggup belajar bahasa arab semata-mata untuk mengetahui intipati ilmu Islam.
Walaupun di dalam negara Tun dikutuk dan difitnah tetapi masyarakat dunia Islam amat menyanjung beliau. Kenapa kita tidak memikirkan persoalan itu walhal Tun tidak zuhud dan dianggap firaun ?

KISAH TUN MAHATHIR YANG TIDAK DICERITAKAN... 

Kisah ni takda kena mengena dengan politik, Cuma admin nak share dengan semua pembaca APT... seorang pemimpin yang admin kagum. Tinggalkan politik sementara dan cuba baca jasa beliau dan isteri Tun Siti Hasmah pernah sumbangkan...

"Dari segi apa kamu menghukum Tun Dr Mahathir tidak memperjuangkan Islam ? Dari segi apa ? Tahukah anda Tun M pernah DITEMBAK di bahu kanan beliau ketika beliau ingin menyelamatkan umat Islam di Bosnia suatu ketika dahulu. Tapi beliau tak nak cerita pada sesiapa pun.

Malah, sebelum itu, Beberapa ahli kabinet beliau offer untuk pergi tapi beliau enggan.... Beliau kata "tak pa lah, kalau hangpa mati sapa nak jaga negara, biar saya pi sorang ja"

Kisah ini diceritakan sendiri tentera yang menjaga beliau ketika misi itu. Kuatnya hati beliau. Cekalnya hati beliau. Besarnya hati beliau:

1. Dia lah yang menggerakkan negara Islam yang lain untuk membantu Bosnia Herzegovina ketika umat Islam disana disembelih oleh pengganas Serbia.

2. Dia juga lah yang menghantar ratusan komando Malaysia yang dibawa masuk secara sulit ke Bosnia untuk membantu saudara seIslam kita ketika era pencerobohan dan pembunuhan beramai-ramai umat Islam di Bosnia ketika itu. “Kalau negara Arab ini tidak datang membantu, kita hantar sahaja askar kita,” - Tun Mahathir.

3. Dia juga lah berpakat dengan kerajaan Sultan Brunei menyediakan jumlah dana yang berjuta dollar untuk membeli senjata dan peluru anti kereta kebal untuk tentera Islam di Bosnia.

4. Dia lah yang pernah menangis ketika melawat Bunker yang menjadi pejabat Yasser Arafat di Palestin.

5. Dia juga lah pemimpin Islam yg Yasser Arafat hubungi meminta bantuan dan pertolongan ketika diserang oleh rejim zionis.

6. Dia juga lah yang mempertaruhkan nyawa isterinya,Tun Dr Siti Hasmah menaiki pesawat ke Baghdad membawa bantuan kemanusiaan kepada umat Islam demi untuk melepaskan sekatan Amerika Syarikat.

7. Dia lah yang digelar MahaFiraun dan dia jugalah yang lantang mengutuk kekejaman Yakjuj Makjuj / Zionis ke atas umat Islam serta mempertahankan Islam dimata dunia.

8. Dia lah yang berusaha keras, tak hanya duduk berdoa tanpa berbuat apa2.

9. Dia lah yang ketika saudara Islam yang berlainan parti mendoakan kecelakaan untuknya. Tapi dia diizin oleh Allah SWT masuk ke dalam KAABAH.

10. Dia jugalah pernah ditembak dan mengorbankan jawatan tertinggi yang beliau ada bagi menyelamatkan umat Islam di Bosnia.

Malah beliau kini dianggap sebagai seorang pemimpin dunia yang berjaya meskipun memimpin sebuah negara yang kecil. Beliau bukan hanya berjaya Memerdekakan negaranya dari semua segi, tetapi berusaha memerdekakan negara-negara lain dari belenggu falsafah pembangunan yang dijana dari barat yang jelas muflis idealistiknya..

Siapa dia? Ya.. dialah..

TUN DR MAHATHIR BIN MOHAMAD, Bekas PERDANA MENTERI MALAYSIA dan manusia yang dihormati UMAT ISLAM dan PEMIMPIN ISLAM seluruh dunia...

No comments:

Post a Comment